Tučňák patagonský

   Tučňák patagonský je druhým největším druhem tučňáka, délky až 95 cm a hmotnosti až 21kg.
   Při námluvách lákají samci samici troubením se zdviženu hlavou. Pokud ta má zájem, následuje ho, zatímco samec kývá hlavou ze strany na stranu.

   Tučňák patagonský si nestavý pro vysezení svých vajec žádná hnízda, poté co samička tučňáka patagonského snese vejce, sameček si ho překutálí na své nohy čímž ho izoluje od mrazivé země a zvrchu ho překryje kožním záhybem a tím mu zaručí teplo až do jeho vylíhnutí. Poté se rodiče v sezení na vejci pravidelně přibližně každých pět dní střídají, zatímco jeden rodič zahřívá budoucího potomka, druhý z rodičů se vydává na lov, vejce se líhne přibližně po 53-55 dnech od snesení.
   Poté co mláďata dorostou do váhy zhruba 10-12kg začnou se sdružovat v tzv. školkách. Sdružování ve školkách přichází v době příchodu zimy a těsný kontakt mnoha mladých jedinců ve školkách pomáhá udržovat teplo. V tomto období dostávají potravu od svých rodiču jen cca každé 2-3 týdny a proto využívají zásob které si do této doby vytvořili dokud přísun potravy zase nevzroste (cca Říjen). V prosinci mláďata schazují prachové peří a nahrazují ho peřím normálním, poté jsou již schopny si potravu obstarávat samostatně.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat