Tučňák císařský

Tučňáci císařští
   Tučňák císařský je největším ze všech tučňáků. dosahuje výšky až 122 cm a váhy 25-45 kilogramů. Hlavu a hřbet mají černou, okolí uší žluté a břicho bílé. Jídelníček tučňáka císařského se skládá převážné z ryb, ale vyjímkou nejsou ani korýši, hlavonožci a kril.
    Díky hemoglobinu, který dokáže vázat neuvěřitelné množství kyslíku, má možnost lovit pod vodou až 20 minut a potopit se přitom do hloubky téměř 550 metrů. Jako všechny druhy tučňáků je i tučňák císařský vodním ptákem , nedokáže létat, ale křídla mu nahrazují ploutve.
Mládě tučňáka císařského
   Hnízdiště tučňáka císařského se nachází pouze na Antakrtidě, kde se páří během antarktické zimy. Teploty v tomto období dosahují až -40 stupňů a vítr tychlosti kolem 150 km/h. Tučňák císařský se dokázal na kruté podmínky antarktické zimy výborně adaptovat. Peří pokrývající tělo dokáže odizolovat 80-90% nepříznívých teplot a se zbytkem tučňáku císařskému pomáhá vrstva škáry tlustá až 3 cm.
   Podle hodnocení IUCN patří mezi málo dotčené druhy (Stupeň ohrožení LC), celková populace se odhaduje na 400 000 až 500 000 jedinců.


Výskyt tučňáka císařského
 

Žádné komentáře:

Okomentovat