Tučňáci

Popis Tučňáků
   Tučnáci řád tučňáci, čeleď tučnákovití, jsou nelétaví ptáci se zavalitým válcovitým tělem. To co jim příroda postupnou evolucí vzala ze schopnosti letu jim více než vynahradila jejich přizpusobením k životu ve vodě. Tučňáci jsou vyjímeční plavci a potápěči. Křídla které pozbyla schopnosti letu jim alouží jako ploutve a k udržení rovnováhy při jejich nemtorné chůzi na pevnině. kostra křídla se postupně zkrátila a zploštěla a její pohyblivost je omezena na ramenní kloub. Nohy jsou posunuty viditelně dozadu což je pro tučňáky skvělou výhodou při plavání (jsou používány jako kormidlo) , avšak na obtíž při chůzi, mají tři prsty propojené plavací blánou .
Tučňáci ve vodě
   Tučňáci, narozdíl od ostatních ptáků, kteří potřebují pro co nejlepší schopnost letu omezovat svojí hmotnost, tučňáci se pustili zcela opačným směrem, proto aby ve studených vodách a mrazech na souši udrželi teplo, vyvinula se u nich stejně jako všem vodním savcům vrstba podkožního tuku (při váze 6kg má 2.7kg tuku). Pera připomínají spíše šupiny, jsou krátká a pevná a pečlivě promašťená proto aby ve vodě poskytly co možná největší aerodynamickou výhodu. Peří je pro tučňáky při plavbě tak důležité, že peři neztrácejí postupně jako ostatní ptáci, ale vždy všechno najednou v období, které tráví na souši (nové peří dorustá přibližně 2-6 týdnů podle druhu) a po celou tuto dobu tučňáci hladoví. protože je pro ně nemožné obstarat si potravu.
Rodinka Tučňáků
  I zbarvení tučňáků je uzpůsobeno k tomu aby poskytlo co největší šanci na přežití ve vodě, spodní bílá strana těla dává výhodu proti nepřátelům kteří se ve vodním živlu vyskutují a to zejména tak že ze spoda není proti lesknoucí se hladině vody tučňák vidět, zatímco černá část pomáhá tělo ohřát na slunci.
   Ano tučňáci jsou opravdu skvěle připraveni pro život a lov ve vodě. Pod vodou dokážou tučňaci vyvynout rychlost větší než 10 km/hod, díku jejich červeným krvinkám které dokáží efektivně vázat kyslík dokážou pod vodou vydržet až 30 min a pro potravu se normálně potápějí do hloubek 10-30 metrů.


  
Školka Tučňáků
   Tučňáci se živí rybami, hlavonožci a krilem a díky zásobém které si vytvářejí jsou schopni dlouhodobě hladovět. Tučnáci jsou ptáci velmi společenští, žijí převážně v početných koloniích, jsou monogamní a ke kladení vajec si vždy vybírají stejné místo. Partneři se při sezení na vejcích střídají, jeden vejce zahřívá zatímco druhý loví a vytváří zásobu tuku aby mohl partnera vystřídat. Mláďata se rodí slepá a porostlá pouze prachovým peřím. O mláďata se ze začátku stará jeden z rodičů, zatímco druhý loví. Když jsou mláďata staří shlukují se a tvoří takzvané "školky" o které se starají tučňáci kteří nehnízdili nebo o svoje hnízdo přišli. Mláďata tučňáků dospívají mezi 2-3 rokem u velkých druhů tučňáků až mezi 5-7 rokem.

Žádné komentáře:

Okomentovat