Tučňák chocholatý

   Tučňák chocholatý dosahuje maximální velikosti 70cm a váhy 5,5kg. Žije převážně v oceánech jižně od Nového Zélandu a vzácně se vyskutuje i v Tasmánii a na pobřeží austrálie. Na Bounty Islands a na ostrovech Protinožců se nacházejí rozsáhlá hnizdiště tučňáků chocholatý, kteří zde pravidelně od dubna do září hnízdí. Když tučňák chocholatý zrovna nehnízdí, zdržuje se na širém moři, kde se živí drobnými mořskými rybami.
   Samice snáší vždy jedno vejce, které na jehož vysezení se oba budoucí rodiče pravidelně střídají. Po vylíhnutí mládě rodiče přibližně 3 měsíce krmí, poté už je mladý tučňák schopen si potravu obstarat sám.
   Tučňák chocholatý patří mezi ohrožené druhy (Stupeň ohrožení EN) a jeho celková populace je odhadována na maximálně 150 tisíc jedinců. Důvodem ohrožení tučňáka chocholatého byl v minulosti člověk, který tučňáky lovil převážně pro jejich tuk, během lovné sezóny bylo zabito na 150 tisíc tučňáků. V dnešní době je lov tučňáků zakázán a proto se největším nebezpečím pro tento druh stala chaluha jižní, která vytváří ze svých chaluh obrovské pásy do kterých se tučňáci zamotají a umírají v nich.

Žádné komentáře:

Okomentovat