Tučňák nejmenší

Tučňák nejmenší
   Tučňák nejmenší dorůstá výšky 35-40 cm a dosahuje váhy 1,1-1,6 kg a je opravdu nejmenší tučňák. Tučňák nejmenší je také nazýván tzv. tučňákem "nočním". Za dne je na moři nebo ve svém podzemním hnízdě, ze kterého vychází nebo se do něj vrací až za soumraku. Samec tučňáka nejmenšího je nepatrně vetší než samička a má i větší hlavu a mohutnější zobák. Na hlavě a na zádech mívá jejich peří modravý nádech a proto se mu přezdívá tučňák modrý.
Nora tučňáka nejmenšího
   Tučňák nejmenší se živí rybami, malými hlavonožci a případně korýši. Plave rychlostí okolo 6 km/hod a pro jídlo se potápí do hloubek okolo 30 metrů, kde vydrží asi 25 sekund a ulovenou potravu polyká pod vodou. Tučňák nejmenší se dožívá v průměru 6,5 let. Hnízda si budují po zemí a v okolí hnízd je lze zahlédnout jen za soumraku nebo v noci kdy jsou na cestě na lov, nebo se vracejí do nory. Během dne ve své noře spí. Nora je vhodnou ochranou tučňáka nejmenšího proti predátorům a také proti zvýšeným teplotám, které na jižní polokouli přicházejí během léta.
Výskyt tučňáka nejmenšího
   Tučňák nejmenší obývá v době páření oblasti mírného pásu v okolí Nového Zélandu a Austrálie. Od Shoalwater Islands Marine Park vzdáleném asi 50 km od města Perthu v Západní Austrálii, přes ostrovy v průlivu Bass Strait mezi Austrálii a Tasmánii až po South Solitary Island na východním pobřeží v Novém Jižním Walesu. Na Novém Zélandu žijí na pobřežích Severního a Jižního ostrova, dále na Stewartově ostrově, Chathamských a Snaresových ostrovech,Občas se zatoulá i na jihoamerické pobřeží do Chile. Hnízdí na písčitých nebo skalnatých plážích, kde je snadný přístup do moře.




   Podle klasifikace IUCN se tučňák nejmenší řadí mezi málo dotčené druhy (Stupeň ohrožení LC), jeho populace je odhadována na 1 milion párů.

Tučňáci nejmenší při lovu


1 komentář: