Tučňák žlutorohý

Výskyt tučňáka žlutorohého
   Tučňák žlutorohý dorůstá výšky přibližně 70 cm s rozpětím křídel 70 cm a dosahuje váhy 5 až 6 kg. Na první pohled je najpatrnější jejich zlatožlutý hřebínek, který sahá ze středu čela až po temeno hlavy a visí dolů za oči. Oči jsou přizpůsobeny spíše podvodnímu použití a proto jsou na suchu značně krátkozrací.Potravu tučňáků žlutorohých tvoří především krill jen příležitostně doplňovaný drobnými hlavonožci.
   Hlavní hnízdiště se nacházejí v polárním klimatickém pásu na skalnatých plochách ostrovů: Jižní Georgie, Crozetovy ostrovy, Kergueleny, Heardův ostrov, McDonaldovy ostrovy, Ostrov prince Edwarda a Bouvetův ostrov. Další větší kolonie se nacházejí na ostrovech Jižní Shetlandy, Jižní Orkneje a dalších ostrovech u pobřeží jižního Chile. Hnízdí také přímo na Antarktickém poloostrově.
Tučňáci žlutorozí
   Rozmnožování začíná až poté co samec postaví hnízdo, což je vlastně jen mělký ďůlek v zemi vytvořený pomocí hrabaní nohou a kruhovými pohyby břicha a označený dřívky a kamínky, jen v některých případech vystlaný blátem. Začátkem listopadu začínají samice snášet první vejce a 4 dny na to vejce druhé. Druhé vejce bývá obvykle o dost větší než vejce první, které nebývá oplodněno a je během hnízdění odstraněno z hnízda, pokud jsou náhodou vysezena obě vejce, je jedno z mláďat o poznání menší.


Tučňák žlutorohý
   Červený seznam IUCN řadí tučnáka žlutorohého mezi zranitelné druhy (Stupeň ohrožení VU), populace tučňáků žlutorohých čítá sice přibližně 9 milionů párů a je ze všech tučňáků nejpočetnější, ale jeho stavu se za minulých 36 razantně snížily.







 
  
.

Žádné komentáře:

Okomentovat