Tučňák oslí

Rodinka tučňáka oslího
   Tučňák oslí dorůstá výšky 80 cm a dosahuje váhy 6-8 kg. Dožívá se v průměru 20 let, přičemž je jeho populace celosvětově odhadována na 320 000 párů. Tučňák oslí se živí převážně malými rybami, dále na jeho jídelníček patří hlavonožci, korýši a krill.
   Tučňák oslí je šedobíle zbarvený, má černá záda, bíle břicho a nápadně oranžový zobák. Jméno dostal podle svého do velikých dálek znějícího hlasu, který zní jako oslí hýkání.
Tučňáci oslí
   Samička tučňáka oslího klade 2 vejce, které se po 35 dnech společně líhnou a po vylíhnutí jsou mláďata porostlá kouřově šedým nebo stříbřitým prachovým peřím. v pěči o své potomky se oba rodiče svědomitě střídají. Po dosažení 4 týdnů věku se mladí tučňáci sloní shromažďují do školek, kde je hlídají ten rok nehnízdící členové komunity. Ve věku 9 týdnů už jsou mladí tučňáci schopni vyrazit lovit na vlastní pěst.

Výskyt tučňáka oslího

   Tučňák oslí je zároveň nejrychlejším ptákem ve vodě, dokáže na krátkou vzdálenost plavat rychlostí až přes 27 km/h. Hnízdiště tučňáka oslího se nacházení kolem jižního polárního kruhu, na ostrovech Kerguelenech, Malvínech a Grahamských ostrovech.

Žádné komentáře:

Okomentovat