Chov tučňáků v ZOO

Chov tučňáků v zoologických zahradách není vůbec jednoduché, tučňáci jsou zvířata velmi náchylná na různé plísňové choroby.
   Jaké důležité zásady musí každá zoologická zahrada splňovat, pokud chce chovat tato překrásná zvířata?
  • Výběh - Výběh pro tučňáky musí být pravidelně čištěn, protože jak už jsem psal, jsou tučňáci velmi náchylní na různé plísňové choroby.
  • Voda - Voda, ve které si tučňáci užívají své každodenní radovánky, musí být zbavena všech chemických složek, které by mohli tučňáky ohrozit. Proto se pro chov tučňáků využívá vody pramenitě čisté, bez chlóru, po kterém by mohli tučňáci případně oslepnout.
  • Vzduch - Ovzduší v našich zeměpisných šířkách není pro chov tučňáků příliš vhodné a proto se tučňákům podávají tablety a inhalační prostředky, které jim umožňují bez problém fungovat v našich podmínkách. Bez všech těchto medicínských zásahů, by nebylo možné tučňáky v zoologických zahradách chovat, kvůli velkému nebezpečí plicních chorob.
  • Potrava - Sladkovodní ryby, jsou pro tučňáky nevhodnou potravou, proto se musí dovážet ryby mořské, stejné jako loví jejich bratři ve volné přírodě. Nejvhodnější by bylo aby si tučňáci mohli ryby sami ve svém výběhu nalovit, to je ale těžko proveditelné a ryby se dovážejí většinou mražené a prot se musí obohacovat různými vitamíny.




Žádné komentáře:

Okomentovat